Nieuws

EN NU 3

Vanaf 13.00u op zaterdag 15 augustus is de 3e weekend-tentoonstelling ‘EN NU’ in PICTURA Dordrecht open, met werk van zo’n 45 kunstenaars dat past binnen thema’s die NU spelen. Deze keer toon ik het werk Víti (meaning ‘hell’) uit de ‘ongoing’ IJsland serie 2019.

Voor adres, openingstijden en de kunstenaars van het laatste weekend EN NU,  klik hier

Víti crater, Iceland ©2019

EN NU – weekend 2 in Teekengenootschap PICTURA Dordrecht

3 opeenvolgende weekenden in augustus is in Pictura Dordrecht de tentoonstelling ‘EN NU’  te zien onder het motto EN NU even iets anders.
Werk over thema’s die NU spelen, die NU aan de hand zijn. In het weekend van 8 en 9 augustus laat ik Geothermal brine als tweede werk uit de ‘ongoing’ IJsland serie 2019 zien.

Adres, openingstijden en alle kunstenaars van 8 en 9 augustus 2020,  klik hier

Geothermal brine, Iceland ©2019

EN NU – (fysieke) tentoonstelling in Teekengenootschap PICTURA Dordrecht

Gedurende 3 weekends presenteert Pictura de tentoonstelling ‘EN NU’  met werken die passen binnen thema’s die NU spelen, NU aan de hand zijn, in een open, onderzoekende, experimentele expositie die per weekend anders kan zijn. Ik laat komend weekend het werk Breiđamerkurjökull uit de ‘ongoing’ IJsland serie 2019 zien.

Adres, openingstijden en de 45 kunstenaars in het eerste weekend (1 & 2 augustus 2020)  klik hier

Breiđamerkurjökull, Iceland ©2019

WE GOT YOUR BACK – (digitale) tentoonstelling Pictura

Pictura in Dordrecht, Teekengenootschap sinds 1774, presenteert veertig van haar werkende leden in een digitale (verkoop) tentoonstelling met werken op papier onder    de titel We Got Your Back. Ieder werk is voor slechts honderd (100) euro aan te schaffen.    Ik bied 3 werken uit de serie IJsgrens – Ice Edge uit 2009 aan. Klik hier voor het totale aanbod van We Got Your Back en specifieke info per kunstenaar en hoe het werk te verkrijgen. Kijk voor mijn foto’s bij nummer 1 van de lijst van 40.

Pictura, de oudste kunstenaarsvereniging van Nederland, is momenteel nog gesloten wegens COVID-19 en veel van onze kunstenaars lopen kansen mis hun werk te exposeren en te verkopen. Pictura wil nieuwe platforms creëren om werk van haar leden te kunnen tonen en liefst te verkopen en daarom dit eerste initiatief.

 

Landscaping Nature?

Worktitle project:Landscaping Nature

Nu mijn ‘Monuments of Climate Change’ (over onze houding (in Nederland) ten opzichte van water die evolueerde van overlevingsstrategie door bescherming tegen water volgens nieuwe inzichten naar die van de omarming van het water en wat dat betekent voor het landschap) aan afronding toe is, wilde ik inhoudelijk en in beeld gaan onderzoeken hoe dit functioneert bij een andere niet te vermijden natuurkracht, en tegenpool van het water: het vuur, in de vorm van vulkanisme en aardwarmte. Daarom was de uitnodiging voor een Artist-in-Residence op IJsland in de zomer van 2019 een uitgelezen kans dit voornemen uit te voeren. Na uitvoerige research vooraf, de reis en het verblijf, en het werk op locatie daar, heeft zich nu na een uitvoerige selectie en bewerking e.d. in de afgelopen maanden een serie beelden gevormd.

Iceland [re]visited

Zomer 2019 werkte ik op IJsland vanuit mijn Artist-in-Residence in Hafnarfjörður (naast mijn project over vulkanisme en geothermische energie, en hoe de IJslanders daarmee omgaan), ook aan Iceland [re]visited. Ik bezocht dezelfde locaties, die ik ook in 1992 voor ‘The Borderland Project’ bezocht en maakte nieuw (naast oud) beeld.

uit: Iceland [re]visited – Bláa Lónið -Anja de Jong ©2019

uit: The Borderland Project – Bláa Lónið – Anja de Jong ©1992

Lezing Fotoclub f/8 Uden afgelast

Zojuist bericht gekregen dat mijn lezing en de bespreking van werk van de leden van Fotoclub f/8 in Uden vanwege COVID-19 wordt afgelast.

Hoogwater Dordrecht en Noordwaard

Afgelopen dagen was het hoog water in Dordrecht en omstreken. De kades achter huis en tuin waren niet meer te zien en diverse panden moesten met zandzakken tegen onderlopen worden beschermd. In de Noordwaard, onderdeel van Ruimte voor de Rivier, was de drempel tussen rivier en polder overstroomd. Vanwege de hoge waterstanden in de rivieren en door de storm en het springtij hadden we voor het eerst een ondergelopen Noordwaard. Dat leverde een prachtig schouwspel op, maar is natuurlijk bedoeld om het grote aanbod van water beter te verdelen om zodoende (stedelijke) gebieden benedenstrooms veiliger te maken.

 

 

 

Hoog water in De Noordwaard

Waterveiligheid Dordrecht

Op de dag van de hoogste waterstand sinds jaren bezocht ik (10 februari)  een bijeenkomst  met betrekking tot de waterveiligheid in het SpuiLAB 210 Dordrecht. De inbreng van de deelnemers wordt gebruikt door de Veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid om een evacuatiestrategie op te stellen voor de lange termijn. Voorts om inwoners van Dordrecht ‘zelf – en samen redzaam’ te maken, ook bij hoog water. Dordrecht ligt namelijk op een kruispunt van rivieren, waarbij ook de invloed van de zee bij hoog water / noordwesterstorm een versterkende invloed heeft.

In Spuilab210 werken de gemeente Dordrecht, Bureau van Veen en de Stichting EcoShape samen aan natuurlijke oplossingen voor klimaatadaptatie.

IFFR

De laatste dag van het International Film Festival Rotterdam bezoek ik de Volkskrantdag van dit festival, zoals gebruikelijk de afsluiting van deze 12-daagse stroom aan films, documentaires en evenementen.

Afscheid Koninklijke Academie

Per 1 februari neem ik als docent (autonome) fotografie afscheid van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Ik heb daar in de afgelopen 30 jaar talloze studenten in dit vak begeleid aan de afdeling Fotografie alsmede de afdeling Beeldende Kunst. De laatste jaren was ik tevens ISTcoach en gaf het elective foto/film/video.

Boekpresentatie Jan Brokken

‘Stedevaart’ , het nieuwste boek van Brokken, werd op 31 januari gepresenteerd in het OBA Oosterdok Theater met een vertolking van het programma ‘Parade, het Parijs van Erik Satie’ waarmee Jan Brokken met Tobias Borsboom (piano) en Peter Vigh (altsaxofoon) door het land zal trekken. Dit is één van de 22 verhalen uit het boek over 22 steden aan de hand van 22 markante persoonlijkheden – beeldend kunstenaars, schrijvers, componisten, architecten, politici, geleerden of een boekbinder – die de geest van de stad incarneren. In ‘Stedevaart’ staat het verhaal Honderden, duizenden kilometers geschiedenis, dat Jan Brokken in 2009 schreef ( en nu herschreef) voor mijn boek ‘Berlin’s Covered History’ onder de titel Mag het wat minder geschiedenis, alstublieft?

Lezing Fotogroep X65 Noordwijk

Ice Edge-IJsgrens, 61⁰15′ N 18⁰20′ O Anja de Jong©2009

Dinsdagavond 19 november gaf ik op uitnodiging van Fotogroep X65 Noordwijk een lezing over mijn werk en werkwijze in Het Trefpunt aldaar. De avond werd in de plaatselijk krant met de volgende tekst (deels) en foto aangekondigd: In haar projecten is, naast geschiedenis, klimaat- en waterproblematiek een terugkerend thema. Fotografie die laat zien welke sporen de mens op onze planeet trekt. De Jongs’ werk is ondermeer bekend van tentoonstellingen in het Gemeentemuseum Den Haag, het European Cultural Centre, Venetië, Kunstlerhaus Metternich, Koblenz, de Noorderlicht Fotomanifestatie en (boek)publicaties als “The Borderland Project” en “Berlin’s Covered History”.

Deltacongres 2019

Op 14 november bezocht ik het nationaal Deltacongres in de Zeelandhallen in Goes. Een jaarlijks samenkomen van ‘watermensen’ en allen die in het bijzonder zijn betrokken bij het Deltaprogramma. Dit om de vele kennis en initiatieven op dit gebied met elkaar uit te wisselen onder het motto: “Mensen moeten kennis hebben van de kracht van het water”, zoals Ria Geluk het congres opende. Naast de Deltacommissaris Peter Glas, die de waterveiligheid van existentieel belang voor Nederland noemde, was één van de andere sprekers de Belgische architect Joachim Declerck, die zijn in key-note speech                                                                                                          “The next big thing will be a lot of small things” de toehoorders opriep nieuwe praktijken te ontwikkelen.

 

Friesland/Groningen

Werkbezoek Groningen – (nieuw)kwelderlandschap Delfzijl – Monuments of Climate Change

De afgelopen week in Friesland en Groningen aan het werk geweest voor ‘Monuments of Climate Change’ en gekeken bij projecten die interessant zijn of reeds in eerdere fases door mij zijn gefotografeerd. Er worden namelijk nog steeds stappen gemaakt, zowel in bestaande als nieuwe (proef)projecten, van de aanleg van een dubbele dijk tot het vormen van een (nieuw) kwelderlandschap.

 

Pictura Salon 2019

uit: Iceland [re]visited – Anja de Jong ©2019

Voor de Pictura Salon van 13 sept. t/m 20 okt. 2019 red ik het net op tijd om een foto van mijn IJslandreis te produceren: A Shelter For The Night, die prompt wordt verkocht.

Op de weg terug

Via de noordkant van IJsland naar Seyðisfjörður om daar in te schepen op de ferry om via de Faeröer in Denemarken aan te landen op het vasteland van Europa en zo terug naar Dordrecht te rijden (zo’n 7000km op de teller) met een forse lading digitaal beeld als waardevolle bagage. Op de route om de noord naar deze havenstad aan de oostkust van IJsland een aantal plekken bezocht, alwaar ik in 1992 ook fotografeerde, wat mijn andere reden was IJsland te bezoeken en dat als [re]visiting Iceland  in beeld te brengen.                                                                                                                                                               Reis naar en verblijf in A-I-R IJsland werd mede mogelijk gemaakt door

 

A-I-R Hafnarborg

uit: Iceland [re]visited – Anja de Jong ©2019

De afgelopen maand heb ik vanuit mijn onderkomen in het Hafnarfjörður museum gewerkt aan mijn nieuwe IJslandproject: het in beeld brengen van hoe de mens op IJsland ten strijde trekt/ leeft met/ zich heeft aangepast aan het alom aanwezige vulkanisme, en wat deze aanpassingen/ingrepen doen met het landschap en hoe men diverse vormen van geothermische energie gebruikt/onderzoekt, en wat daarvan in het landschap zichtbaar is.

Op weg naar IJsland

 

uit: Iceland [re]visited – Anja de Jong ©2019

De afgelopen twee maanden vlogen voorbij met de voorbereidingen op de  Hafnarborg Residency.

Inlezen, contacten met instanties op IJsland leggen, reisbescheiden regelen (verblijf onderweg, veerboottickets Hirsthals- Seyðisfjörður v.v. etc.), camera’s en auto checken.

Via Duitsland, Denemarken, met de boot via de Faeröer eilanden, aangekomen in Seyðisfjörður aan de oostkust van IJsland. Via de zuidkust een aantal plekken bezocht voor mijn [re]visiting Iceland project; een weerzien met locaties die ik eerder in 1992 al fotografeerde.

Op 1 juli krijg ik de sleutel van het appartement en de studio op de bovenste verdieping van het Hafnarfjörður Centre of Culture and Fine Art.

Van Hawaii naar IJsland

Mijn aanvankelijke inschrijving voor een Artist-In-Residence in Hawai’i Volcanoes National Park op The Big Island wordt omgezet in een uitnodiging voor een verblijf bij het Hafnarfjörður Centre of Culture and Fine Art op IJsland.

Na de (bijna) afronding van mijn Nederlandse ‘Monuments of Climate Change’, over onze ”strijd” tegen het water zal ik in de maand juli vanuit Hafnarfjörður onderzoeken hoe de mens op IJsland ten strijde trekt/ leeft met/ zich heeft aangepast aan die andere natuurgeweldenaar: het vulkanisme, en wat deze aanpassingen/ingrepen doen met het landschap aldaar en diverse vormen van gebruik van geothermische energie bekijken en onderzoeken, wat die in het landschap teweeg brengen.

Texel – Prins Hendrikzanddijk

In de laatste week van maart werk ik op het Waddeneiland Texel. Ter plekke bezoek ik de Slufter, maar vooral het (reeds vergevorderde) werk aan de Prins Hendrikdijk. Aan de Waddenzeekant van het eiland legt men daar een duinenrij tegenaan, die, samen met een nieuw strand (de Strandhaak) en een lagune, een zachte, natuurlijke waterkering vormt, die tevens zorgt voor nieuwe natuur. Watermanagement door ‘Building with Nature’.

 

 

Werkbezoek aan Texel – Prins Hendrikzanddijk – Monuments of Climate Change

 

 

 

 

 

DordtYart2019 ‘VerschijntVerdwijnt’

Vanaf 21 april opent het laatste seizoen van DordtYart in de monumentale machinehal aan de Maasstraat 11 in Dordrecht. Aan DordtYart 2014 nam ik deel met de presentaties ‘Five Eras – Five Cultures’ en na een periode van onderzoek ‘Submersa (verdronken)’.

 

 

In 2019 sluit DY acht jaar van tentoonstellen en experimenteren en gedurende die periode ontwikkelden vele kunstenaars hun werk in de machtige industriële omgeving van de Biesbosch-hal. Het laatste jaar sluit DordtYart af onder het motto verschijnen/verdwijnen, met 17 kunstenaars die uitgedaagd worden om met dit thema aan de slag te gaan en zij zijn daar van do t/m zo tijdens hun onderzoek en werk aan installaties te volgen en te spreken. Zie deze link voor de agenda.

De Pont

In museum De Pont in Tilburg bezoek ik de tentoonstelling van Ann Veronica Janssens en vooral die van Richard Long met zijn monumentaal werk, maar ook zijn, zoals hij zelf zegt, ‘tweedehands’ werk: kaarten, foto’s en woordbeelden, resultaat van zijn ‘wandel’kunst.

Yerseke

Op het terrein van het NIOZ (EDS) in Yerseke breng ik de combinatie van onderzoek naar zeewier en de Oosterschelde daarachter in beeld.

 

 

 

 

 

Werkbezoek NiOZ voor Monuments of Climate Change

AWPPWeek

‘Het Hemels Gewelf’ van James Turrell©

Tijdens deze AWPPWeek van de Koninklijke Academie in Den Haag met als thema ‘The other Academy / Act-your-interior / Archive of Exercises’ begeleid ik een achttal groepen propedeuse studenten van de KABK naar het ‘Hemels Gewelf’ van James Turrell en tijdens een strandwandeling, beide in Kijkduin.

 

Dit alles onder de titel ‘Is the sky the limit? A quest for concentration.’ Bij het kunstwerk van Turrell ‘an experience of worthless thoughts’, en tijdens de (stilte)wandeling op het strand een concentratieoefening à la Richard Long, gebaseerd op zijn ‘One Hour – a sixty minute circle walk on Dartmoor’ uit 1984.

 

Metronoom

Op 9 januari j.l. bezocht ik de ‘Metronoom’, een proefopstelling op faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht waarin het gedrag van rivieren en riviermondingen gesimuleerd wordt en die in de toekomst mogelijk de veranderende vorm van onze kustlijn kan voorspellen. Deze machine is ontworpen door prof. dr. Maarten Kleinhans en behelst een metalen bak van twintig bij drie meter die langzaam heen en weer kantelt. De kanteling simuleert de stroming van eb en vloed. Daarnaast stroomt er in de bak een rivier en worden stormgolven opgewekt die op de kust beuken. Vandaag volgde ik de Christiaan Brunings Lecture aan de UU met sprekers over onderzoek gedaan naar rivieren, riviermondingen en zeeniveau(stijging).

Nieuwe website online

Na weken van ontwerp, aanleveren tekst- en beeldmateriaal, aanpassen, finetunen, etc. is vandaag de nieuwe website online gegaan. Ontwerp en vormgeving door Zock Design ©2019 en mede mogelijk gemaakt door de gemeente Dordrecht.

2018 Monuments of Climate Change

Marker Wadden – werkportret, Anja de Jong ©

 

In 2018 fotografeert Anja de Jong in het kader van haar langlopende project locaties als de Marker Wadden in verschillende fasen van aanleg, rivier de Waal bij Nijmegen en de Deltagoot in Delft.

Beeld hiervan is nog niet publiekelijk tentoongesteld, maar intussen aan diverse instituten en deskundigen getoond.

“NUCLEUS – de verbeelding van de wetenschap”, Kunstsalon ism Noorderlicht, KINK, Assen

Regelwerk. Onderdeel van de ‘groene rivier’, Anja de Jong ©

De Stichting KunstSalon Assen organiseert in KINK i.s.m. Noorderlicht Internationale Fotomanifestatie 2017 een tentoonstelling met het thema “NUCLEUS – de verbeelding van de wetenschap”.

Wetenschap komt voort uit de verbeelding. Menselijke vindingrijkheid heeft ons gebracht tot waar we zijn, is de sleutel tot een (betere) toekomst, is tegelijkertijd disruptief en kan bestaande zekerheden overhoop halen.

Deelnemende kunstenaars:
Annemarie van Buuren, Angeline van Gent, Jeroen Hofman, Jos Jansen, Anja de Jong, Marcus Peters, Henk Wildschut en Xiaoxiao Xu.

Opening:
zondag 17 september om 16.00 uur door filosoof Coen Simon

Data en openingstijden:
19 september t/m 26 november 2017
di t/m zo van 11 – 17 uur

Locatie:
KINK (Kunst in De Nieuwe Kolk)
Weiersstraat 1, 9401 HS Assen
Nederland

“Personal Structures”, Biënnale van Venetië, European Cultural Centre – Palazzo Mora, Venetië

Holwerd. Dammen van rijshout, Anja de Jong©

In de context van de Biënnale van Venetië toont Anja de Jong op uitnodiging van de Global Art Foundation in de tentoonstelling ‘Personal Structures’ werk uit haar langlopend project ‘Monuments of Climate Change’.

Voorbezichtiging:
11 en 12 mei

Data en openingstijden:
van 13 mei tot 26 november 2017
Dagelijks van 10 – 18 uur, op dinsdag gesloten

Locatie:
European Cultural Centre – Palazzo Mora
Strada Nova # 3659
30121 Venetië, Italië

“Fotografie und der künstlerische Blick auf Natur”, Künstlerhaus Metternich, Koblenz, Duitsland

Bláa Lonidt bathing pool and Svartsengi geothermal power station – Iceland, Anja de Jong©

Op uitnodiging van Arbeitsgemeinschaft Bildender Künstlerinnen und Künstler Mittelrhein (AKM) toont een internationaal gezelschap in de tentoonstelling “Fotografie und der künstlerische Blick auf Natur” een diversiteit aan visies op dit thema.

Opening:
zaterdag 6 mei om 16.00 uur

Finissage:
zondag 28 mei om 16.30 uur

Data en openingstijden:
6 mei t/m 28 mei 2017
di – zo van 16 – 19 uur

Locatie:
Künstlerhaus Metternich,
Münzplatz 8,
56068 Koblenz,
Duitsland.

Expositie: Anja de Jong – Trudy Kunkeler

Regelwerk. Onderdeel van de ‘groene rivier’, Anja de Jong© 

De gevolgen van klimaatverandering als bron van inspiratie bij Ateliers 22, Dordrecht van 25 juni t/m 7 augustus 2016.
Deze nieuwe galerie toont werk uit De Jongs project ‘Ice Edge – IJsgrens’ en van haar ‘work in progress’  ‘Monuments of Climate Change’.

Data en openingstijden:
25 juni t/m 7 augustus 2016
za – zo van 12 – 17 uur

Locatie:
Ateliers 22,
Gravenstraat 22,
3311 BC Dordrecht.

Filmpremière / DVD ‘WATER tekent de stad’ door Evelyn Jansen

Op 16 maart 2016 is de première van de film en de presentatie en DVD ‘WATER tekent de stad’ door Evelyn Jansen in Cinema The Movies te Dordrecht. In een kort item besteedt Jansen aandacht aan De Jong’s connectie met het water en haar meest recente projecten over dit onderwerp.

Artist-in-residence 2016, Oostmahorn

In februari 2016 werkt Anja de Jong als ‘artist-in-residence’ bij Gunnar Daan in Friesland aan haar langlopend project over waterbeheersing en klimaatverandering in Nederland.

Artist-in-residence 2015, Bronkhorst

In februari 2015 werkt Anja de Jong als ‘artist-in-residence’ bij ‘Het Kunstgemaal’ langs de IJssel in Bronkhorst aan haar langlopend project over waterbeheersing en klimaatverandering in Nederland.

Manifestatie: ‘24 uur Noordoostpolder’, door Stichting Herbergen, te Kraggenburg

Op uitnodiging van Stichting Herbergen, die op haar beurt met ’24 uur Noordoostpolder’ te gast is bij Rianne Makkink en Jurgen Bey, neemt Anja de Jong met fotowerken uit haar ‘work in progress’ over de Nederlandse watergeschiedenis een door Stichting Herbergen nieuw gebouwd onderkomen in gebruik.

Data en openingstijden:
13 september 12 uur – 14 september 12 uur 2014
Locatie:
Hertenweg 22,
Kraggenburg,
Flevoland

Tentoonstelling: 200 jaar koninkrijk – 200 jaar (schilder)kunst

Het emigrantenschip ‘City of Adelaide’, Anja de Jong©

Teekengenootschap Pictura i.s.m. het Dordrechts Museum.
Opening: Zaterdag 13 september om 17 uur.

Een confrontatie tussen het werk van oude en nieuwe Picturianen, waarbij Anja de Jong met haar foto van de ‘City of Adelaide, zeewaardig gemaakt voor haar laatste reis’ reageert op een schilderij van J.C. Schotel.

Data en openingstijden:
13 september t/m 9 november 2014
wo – zo van 13 – 17 uur
Locatie:
Teekengenootschap Pictura,
Voorstraat 190-192,
3311 ES Dordrecht.

Tentoonstelling: DordtYart 2014

Dubbelmonde – Submersa, Anja de Jong©

Tijdens de tentoonstelling DordtYart 2014 toont Anja de Jong vanaf 7 augustus tot en met 28 september 2014 haar locatie gebonden project:
‘Submersa’ (verdronken), een fotografische zoektocht naar locaties van tijdens de 15e eeuwse Sint Elisabethsvloeden verdronken dorpen van de Grote of Zuid-Hollandse Waard op en rond het eiland van Dordrecht.

(Haar eerder aangekondigde werk ‘Five Eras – Five Cultures’ (2012), een fotoproject dat Anja de Jong maakte in het Gros Morne National Park op Newfoundland, Canada blijft tevens in de tentoonstelling te zien.)

Locatie:
DordtYart,
Maasstraat 11,
3313 CR Dordrecht.
Openingstijden: donderdag t/m zondag 11 tot 17 uur
www.dordtyart.nl

Tentoonstelling: ViaVia, Kutscherhaus, Recklinghausen

Tijdens de groepstentoonstelling ‘ViaVia’ toont Anja de Jong werk uit het project: ‘Berlin’s Covered History’.

Opening: 4 juli, 2014 om 19.00

Locatie:
Kutscherhaus Recklinghausen,
Willy Brandt Park 5,
D 45657 Recklinghausen,
Duitsland.

Data en openingstijden:
Van 4 juli tot 17 augustus 2014

Tentoonstelling: Licht, Gemeentemuseum Den Haag

Werk uit De Jong’s project ‘Ice Edge – IJsgrens’ is geselecteerd voor de tentoonstelling ‘Licht’.

Opening: woensdag 28 mei om 17.30 uur, 2014

Locatie:
Gemeentemuseum Den Haag,
Stadhouderslaan 41,
2517 HV Den Haag.
www.gemeentemuseum.nl

Data en openingstijden:
29 mei t/m 31 augustus 2014
Dinsdag t/m zondag 11-17 uur

Tentoonstelling: DordtYart 2014

Op uitnodiging van DordtYart om deel te nemen aan de tentoonstelling ‘DordtYart 2014’ toont Anja de Jong haar project ‘Five Eras – Five Cultures, Gros Morne, Newfoundland’.
DordtYart, Dordrecht

Opening: zaterdag 12 april om 14.00 uur, 2014

Opdracht: DordtYart

Tijdens de tentoonstelling werkt zij in opdracht van DordtYart aan een locatie gerelateerd project, dat daar eerst als ‘work in progress’ en vervolgens als De Jong’s nieuwe project te zien zal zijn.

Locatie:
DordtYart,
Maasstraat 11,
3313 CR Dordrecht
www.dordtyart.nl

Openingstijden: donderdag t/m zondag 11 tot 17 uur

Interview in Picturablad 2/13 door Gaby van der Zee n.a.v. de Picturaprent 2013-2014

Queeste naar de nieuwe ijsgrens

“Kijk, dit is mijn vader,” zegt fotograaf Anja de Jong, terwijl ze een klein zwart-witfotootje toont met daarop een groep zeelieden op het ijs naast een schip. Het vaartuig ligt vastgevrorenen wacht op een ijsbreker. In de sneeuw hebben de mannen de woorden ‘Isefjord 1955’ geschreven. De Jong: “De Isefjord ligt in Denemarken, moet je nagaan hoe ver het ijs vorige eeuw nog kwam.” Het was deze foto uit het familiealbum die de fotograaf op het idee bracht om over zee op zoek te gaan naar de nieuwe ijsgrens.

Door Gaby van der Zee

65°00′ N 21°45′ E, Gulf of Bothnia, 2008 © Anja de Jong

We kennen De Jong van haar landschapsfoto’s; abstracte beelden van vaak desolate plekken.
Landschappen die zij altijd op een onderzoekende en geconcentreerd beschouwende manier benadert en die een schijnbare leegte tonen. Schijnbaar, want door de op uiterst bedachtzame wijze gefotografeerde beelden waaruit een groot gevoel voor compositie spreekt, in een serie te plaatsen, vertellen de beelden een verhaal. Een verhaal over het gebruik van water in een van de droogste gebieden op aarde (Chile’s Water). Of een verhaal over de in Berlijn niet te ontlopen geschiedenis van het Europese continent, waarin De Jong via beeld en titel locaties in het hedendaagse Berlijn verbindt met gebeurtenissen die zich daar destijds hebben voltrokken (Berlin’s Covered History).

Verhalende achterkant
Omdat haar werk altijd uit series bestaat, moest De Jong voor de Picturaprent haar archieven induiken voor een losse foto. “Bij een serie kan je door het gebruik van meerdere beelden verschillende aspecten laten zien, waardoor het verhaal groter wordt en aan veelzijdigheid wint. Een losse foto moet uitsluitend voor zichzelf kunnen spreken.” De keuze viel op 65°00′ n 21°45′ E, Gulf of Bothnia, 2008, een foto uit haar project Ice Edge die ze destijds te verhalend vond om op te nemen in de serie. Het beeld toont de zee vanaf de achtersteven van een schip waarvan nog net een deel van de laadklep te zien is. “Voor de uiteindelijke serie heb ik ervoor gekozen om alleen de boeg van het schip op de foto te laten zien. Het beeld wordt abstracter omdat je niet kunt opmaken wat voor schip het is en vooral niet hoe groot. Het project gaat immers om de queeste naar de nieuwe ijsgrens en niet om het type schip.”
Het vaartuig is in werkelijkheid een enorme kolos die tot 40 cm ijs op eigen kracht kan breken.
Bij dikker ijs moet er een ijsbreker aan te past komen omdat het qua energiekosten onrendabel wordt om op eigen kracht door het ijs te varen. Voor haar project Ice Edge voer De Jong in 2008 en 2009 twee keer met zo’n ijsversterkte ro-ro (roll-on/ roll-off, red.) papercarrier van de rederij Koninklijke Wagenborg naar het noordelijkste puntje van de Botnische Golf om op zoek te gaan naar de nieuwe ijsgrens.

Klimaatsveranderingen
Want ijs, daar heeft De Jong iets mee. Eerder verbleef ze al enkele weken op Antarctica, IJsland en Spitsbergen, voor haar Borderland Project. Haar voorkeur voor koude tot extreem koude gebieden heeft onder meer te maken met haar interesse in de klimatologische veranderingen. De Jong: “De aanleiding voor mijn projecten ligt vaak in een kranten- of tijdschriftartikel. Maar ik word altijd een beetje melig van alle cijfers die je dan over zeespiegelstijging en het smelten van de poolkappen leest. Het zegt mensen zo weinig, waardoor ze al gauw denken dat het allemaal wel niet zo’n vaart zal lopen.” Ze wilde de gevolgen van de klimaatsveranderingen daarom op een andere manier zichtbaar maken. “Maar in elk geval niet door jaar na jaar dezelfde gletsjer te fotograferen om het smelten van het ijs vast te leggen. Dat is niet mijn ding,” aldus De Jong. Ze wilde iets ongewoons aan de thematiek koppelen, maar wist lange tijd niet wat. Tot ze in een oud familiealbum op die ene foto van haar vader stuitte, naast een
ingevroren schip in een Deens fjord. Die maakte de klimaatsveranderingen plots concreet.

IJs
“Ik heb de zeereis speciaal twee keer gemaakt om te voorkomen dat ik net een bijzonder jaar zou treffen waarin er meer of minder ijs dan normaal zou zijn,” legt De Jong uit, die zich baseerde op ijsrapporten van voorgaande jaren.“In de jaren voorafgaand aan mijn beide reizen kwam er in de regio steeds minder ijs voor. De hedendaagse ijsbrekers zijn daarom voornamelijk multifunctionele schepen doordat het gebruik ervan sporadisch en daardoor onrendabel is geworden.”Beide jaren heeft ze tijdens de hele tocht van Terneuzen naar het noorden van de Botnische Golf alleen het laatste half uur ijs gezien. De Jong: “Terwijl er de jaren erna juist meer ijs blijkt te zijn geweest. De kapitein van het schip vertelde me dat ze in 2010 met hun schip zelfs nog een rondje om het schip van een collega hebben moeten varen om hem vrij te krijgen.”
Op de Picturaprent vaart het schip door een geul die door een anders schip is gemaakt. “Dat scheelt veel energie,” legt De Jong uit. “Voor de foto wilde ik aanvankelijk eigenlijk dicht ijs hebben, maar de geul draagt uiteindelijk heel mooi bij aan het beeld.”

Meer info over Ice Edge en andere projecten
van Anja de Jong: www.anjadejong.nl

Picturaprent 2013/2014

Op zaterdag 7 September, tijdens de opening om 17.00 uur van het nieuwe culturele seizoen
2013-2014, presenteert Anja de Jong een in opdracht van Teekengenootschap Pictura speciaal gedrukte editie van de Picturaprent. De prent is bij Pictura het gehele seizoen 2013-2014 te zien en te koop.

Locatie:
Teekengenootschap Pictura,
Voorstraat 190-192,
Dordrecht 3311 ES
078 6149822
www.pictura.nl

Openingstijden: Woensdag t/m zondag 13 tot 17 uur

Artist-in-Residence, N.P. Gros Morne, Newfoundland, Canada

Artist-in-residence, Newfoundland, Anja de Jong©

In de zomer van 2012 werkt Anja de Jong als artist-in-residence aan eigen projecten bij The Rooms Provincial Art Gallery in samenwerking met National Parks Canada in het National Park Gros Morne op Newfoundland. Daarnaast geeft zij in samenwerking met National Parks Canada een lezing en een workshop Landschapsfotografie.

Presentatie op Photo+Art Book Hamburg 2011

Haus der Photographie, Deichtorhallen Hamburg, Duitsland op 2 tot en met 4 september 2011.

Presentatie van het collector’s item ‘Ice Edge – IJsgrens’ en van de door De Jong eerder uitgebrachte fotoboeken ‘Borderland 1992 –1998 Anja de Jong’,’The Borderland Project’ en Berlin’s Covered History.

Presentatie collector’s item ‘Ice Edge – IJsgrens’

Dordrechts Museum, Dordrecht – zondag 17 april 2011 om 16.00 uur

Tijdens de opening van de tentoonstelling Ice Edge – IJsgrens op zondag 17 april 2011 in het Dordrechts Museum wordt een multipel met werk van Anja de Jong als collector’s item gepresenteerd. Dit multipel, in de vorm van een map, bevat 3 originele, door de fotograaf gesigneerde en genummerde pigmentprints uit het project ‘Ice Edge – IJsgrens’.
De map, in een oplage van 30, is vormgegeven door Vincent van Baar.

61°15′ N 18°20′ O – Ice Edge, Anja deJong©

Informatie over de wijze van aanschaf en over de prijs van dit collector’s item is te vinden op www.anjadejong.nl

De map is te bestellen via www.anjadejong.nl en (tijdens de tentoonstelling) te koop in de museumwinkel van het Dordrechts Museum.

Data, openingstijden en locatie van Ice Edge – IJsgrens:
zie onderstaande aankondiging van de tentoonstelling.

Tentoonstelling:
Ice Edge – IJsgrens
Fotoproject van Anja de Jong
Dordrechts Museum, Dordrecht
Opening: zondag 17 april 2011 om 16.00 uur door de schrijver Jan Brokken

Feitelijke aanleiding voor het kleine en persoonlijke project Ice Edge – IJsgrens was een fotootje uit 1955 in een oud familiealbum. Daarop staat haar vader, Pieter de Jong, machinist op een kleine coaster, naast het schip op het ijs van de Isefjord in Denemarken. Het schip, de Depa, ligt vastgevroren en wacht op een ijsbreker. Op twee identieke zeereizen naar de Oostzee en de Botnische Golf in 2008 en 2009 fotografeert De Jong de zee onder verschillende atmosferische omstandigheden en gaat op zoek naar de ijsgrens die vandaag de dag – uitzonderlijke jaren daargelaten – een stuk noordelijker ligt dan toen haar vader de reis maakte. De achterliggende gedachte van het project is de klimaatverandering. De serie is echter vooral een ‘ode aan de zee’.

Collector’s item: Bij de tentoonstelling verschijnt een speciaal vormgegeven map met 3 gesigneerde en genummerde foto’s van De Jong uit ‘Ice Edge – IJsgrens’ in een ontwerp van Vincent van Baar.

Data en openingstijden:
17.4. t/m 14.8.2011
Dinsdag t/m vrijdag 11-17 uur,
zaterdag en zondag 13-18 uur

Locatie:
Dordrechts Museum,
Museumstraat 40,
3311 XP Dordrecht.
www.dordrechtsmuseum.nl
Tel: +31 (0) 78 7708708

Groepstentoonstelling ‘Tapetenwechsel, Dordrecht – Berlin – Dordrecht’

Centrum Beeldende Kunst, Dordrecht
Opening zaterdag 18 december 2010 om 17 uur

Kleistpark Revisited – Berlin, Anja de Jong ©

(Kleistpark is the site of the former Botanical Garden, the Kammergericht building in which the trial took place of the members of the conspiracy of 20th July 1944 against Hitler, the construction of the Hochbunker in WWII and the Sozialpalast which was built in 1977)
Er verschijnt een publicatie bij de tentoonstelling.
Het boek ‘Berlin’s Covered History’ is tijdens de tentoonstelling in het CBK Dordrecht te koop (€ 35,-), maar ook via boekhandel en website www.anjadejong.nl

Data en openingstijden:
18-12-2010 t/m 22-01-2011
woensdag t/m zaterdag en eerste zondag van de maand van 12-17 uur

Locatie:
CBK Dordrecht,
Voorstraat 180,
3311 ES Dordrecht.
www.cbkdordrecht.nl
Tel: +31 (0) 78 6314 689

Tentoonstelling ‘Berlin’s Covered History’ – Fotoprojecten van Anja de Jong

Goethe-Institut Niederlande, Rotterdam
Opening dinsdag 5 januari 2010 om 17.00 uur door Koos Bosma, hoogleraar Architectuurgeschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam

Observation Room – Berlin, Anja de Jong©     

Data en openingstijden:
5.1. t/m 12.2.2010
Dinsdag t/m donderdag 15-19 uur,
vrijdag 13-17 uur, groepen ook op afspraak

Locatie:
Goethe Institut Rotterdam,
Westersingel 9, 3014 GM Rotterdam.
www.goethe.de/niederlande
Tel.: +31 (0) 10 209 20 90

‘Berlin’s Covered History’ wordt in het Goethe Institut voor de eerste keer als geheel geëxposeerd en gaat over de in Berlijn niet te ontlopen geschiedenis van het Europese continent. De fotografe verbindt via beeld én titel locaties in hedendaags Berlijn met historische gebeurtenissen, die zich daar tijdens de Tweede Wereldoorlog en gedurende de deling van Oost- en West-Berlijn hebben afgespeeld. Ook ‘Moldova’s Water’ wordt getoond, waarin de zoektocht naar water aanleiding is voor een meervoudige blik op Moldavië, het vergeten, armste land van Europa.

De publicatie ‘Berlin’s Covered History’ is tijdens de tentoonstelling in het Goethe-Institut Rotterdam te koop (€ 35,-), maar ook via boekhandel en website www.anjadejong.nl

Tentoonstelling 51°49′ N 04°40′ O Fotoprojecten Anja de Jong 2004-2009

Water at last, but only to be reached at the end – Chile, Anja de Jong©

Curator: Flos Wildschut

Centrum Beeldende Kunst, Dordrecht
Opening zaterdag 17 oktober 2009 om 17 uur

Data en openingstijden:
17-10-2009 t/m 28-11-2009
woensdag t/m zaterdag en eerste zondag van de maand van 12-17 uur

Locatie:
CBK Dordrecht,
Voorstraat 180,
3311 ES Dordrecht.
www.cbkdordrecht.nl
Tel: +31 (0) 78 6314 689

Boekpresentatie Berlin’s Covered History

Op 17 oktober 2009 bij de opening van de tentoonstelling overhandigt Flip Bool, senior collecties & onderzoek Nederlands Fotomuseum Rotterdam en lector fotografie AKV|St. Joost, Avans Hogeschool het eerste exemplaar aan George Lawson, directeur van het Fonds voor de Podiumkunsten.

Locatie:
CBK Dordrecht Voorstraat 180 3311 ES Dordrecht
www.cbkdordrecht.nl
Tel.: +31 (0) 78 6314689

Gestörte Natur / Disturbed Nature – Cluster, Berlijn

Mauna Kea Observatories – Hawaii, Anja de Jong© 

Curator: Jurriaan Benschop.
Mede exposanten: Jeroen Jacobs en Michael Markwick

Data en openingstijden: 1-5-2009 tot 23-5-2009 maandag t/m vrijdag 14-18 uur, zaterdag 12-18 uur

Locatie:
Cluster,
Osram Höfe,
Oudenarder Strasse 16-20,
Gebaude E, Aufgang 23,
13347 Berlijn.
www.cluster-berlin.de
Tel.: +49 (0) 160 960 74111

Selectie 09: Voorstellen nieuwe aankopen kunstuitleen

Centrum Beeldende Kunst, Dordrecht
Opening vrijdag 13 maart om 17 uur

Data en openingstijden:
14-3-2009 t/m 5-4-2009
woensdag t/m zaterdag en eerste zondag van de maand van 12-17 uur

Locatie:
CBK Dordrecht,
Voorstraat 180,
3311 ES Dordrecht.
www.cbkdordrecht.nl
Tel: +31 (0) 78 6314 689

De Avond van Anja de Jong

Bláa Lonidt bathing pool and Svartsengi geothermal power station – Iceland, Anja de Jong©

31 januari 2008 aanvang 20.30 uur in het CBK Dordrecht, Voorstraat 180 te Dordrecht.
Het Centrum Beeldende Kunst Dordrecht vraagt met enige regelmaat Dordtse kunstenaars en vormgevers om een avondvullend programma samen te stellen, waarin hun eigen werk, fascinaties en ambities centraal staan. Iedere avond start met een interview door Erik Beenker met de kunstenaar.

Anja de Jong bedenkt, schrijft en produceert haar eigen fotografie projecten. Na onderzoek naar de architectonische (binnen)ruimte, hield ze zich van 1992-2004 bezig met ‘Borderland’, een wereldwijd fotografisch onderzoek naar het ‘niemandsland’. In 2007 als ‘artist in residence’ in Berlijn voltooit De Jong ‘Chile’s Water’, een zoektocht naar water tijdens een reis in 2006 door het hordroge noorden van Chili. In Berlijn produceert ze ‘Covered History’, foto’s met háár kanttekeningen bij historische plaatsen en gebeurtenissen in deze stad.
De Jong exposeert in binnen- en buitenland, is uitgever en doceert aan de Koninklijke Academie te Den Haag. Meer informatie over haar werk is te vinden op www.anjadejong.nl

Observation room – Berlin, Anja de Jong©

Jan Brokken
Voor het tweede deel van de avond is de schrijver Jan Brokken uitgenodigd. Hij publiceert romans en reisverhalen. Zijn werk verschijnt in diverse talen. Hij ontving in 1988 de Van der Hoogtprijs voor ‘De Zee van Vroeger’, werd in 1995 met ‘De Blinde Passagiers’ genomineerd voor de Gouden Uil en in 2001 voor de Libris Literatuurprijs met ‘Voel Maar’. Brokken leest voor uit eigen werk o.m. zijn literaire bijdrage aan Anja’s boek ‘The Borderland Project’.

Voor meer informatie: www.cbkdordrecht.nl
Telefoon: 078-6314689

Volkskrant Kunst pagina 10 en 11 op donderdag 19 juli 2007 door Merel Bem

Uit de serie: ‘De fotograaf en zijn camera’
‘IK PRÁÁT TEGEN DAT DING’

ANJA DE JONG 1957 Geboren in Scheveningen 1976 1981 Academie van Beeldende Kunsten te Rotterdam 1981 nu Beeldend kunstenaar en fotograaf 1989 nu Docent Autonome Fotografie, Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag

GROOTBEELDCAMERA De Cambo Wide 4X5 is een compacte, makkelijk draagbare camera. Het ontwerp, afkomstig uit de jaren zestig, is simpel: een lens op een vierkante basis die aan de achterkant is voorzien van glas. Daartussen worden de cassettes met negatieven geschoven. De camera werd speciaal ontworpen voor architectuur- en landschapsfotografen vanwege zijn groothoeklens. Cambo werd opgericht in 1947 in het Nederlandse Kampen. Het bedrijf claimt de eerste fabrikant te zijn die een grootbeeldcamera ontwierp die helemaal uit metaal bestond.

‘Ik moet mijn camera kunnen slopen. Ik moet alle onderdelen kunnen losschroeven en schoonmaken, gewoon met een blazertje en een oude zakdoek. En daarna moet hem weer in elkaar kunnen zetten. Met deze camera kan dat allemaal.’

Maak kennis met de Cambo Wide, de grootbeeldcamera met groothoeklens van fotograaf Anja de Jong. Sinds 1990. Je zou het niet zeggen, zo bescheiden als hij erbij staat, maar dit ding is een keiharde. Doorstaat zandstormen, rukwinden en extreme kou, doet altijd wat De Jong van hem verwacht: plaatjes schieten op het moment dat zij dat nodig vindt. ‘Zie ik een gaatje in de lucht, dan ren ik ernaartoe en hop – dan moet-ie het dóen.’

Ook het gewicht telt dus mee, in verband met dat rennen. Geen technische camera voor Anja de Jong; met al die wendbare balgen tussen lens en matglas zou die veel te zwaar zijn. Bovendien heeft zij die duikelende lens niet nodig voor haar foto’s.

‘Het enige verstelbare op mijn camera, is dat ik de lens een klein stukje naar links of naar rechts kan schuiven. Handig voor wanneer er een lantaarnpaal in de weg staat op de plek waar ik wil fotograferen. Maar op mijn reizen kom ik geen lantaarnpalen tegen.’

Op dit moment is Anja de Jong uit Dordrecht niet op reis. Tenminste, ze bevindt zich niet op het ijskoude Antarctica, het hoge La Palma, of in de veranderlijke woestijn van Chili. Ze zit een paar maanden in Berlijn. Daar probeert ze ondermeer het werken met een digitale camera onder de knie te krijgen. En dat valt nog niet mee, zegt ze.

‘Eigenlijk vind ik digitaal fotograferen vreselijk. Je klikt maar door, de hele dag. En dat lijkt dan allemaal heel simpel, maar vervolgens zit je wel úren achter de computer om alles te selecteren. Analoog fotograferen heeft een vrolijke concentratie, waar ik gelukkig van word. Het heeft te maken met beleving, met ergens zijn, met observeren. Maar ik vond dat ik het digitale traject ook moest leren kennen, alleen al omdat ik lesgeef.’

En ach, uiteindelijk heeft het ook wel wat, dat snelle plaatjes schieten. Niet voor niets is ze van plan om in haar nieuwste project (over Berlijn) digitale en analoge fotografie te vermengen. Alleen vindt De Jong dat dat vluchtige van digitaal fotograferen dan wel een duidelijke functie moet hebben. De foto’s die ze vorig jaar in Chili nam met de digitale camera zijn vanuit de auto gemaakt, de landschappen, dezelfde die ze ook analoog en in zwart-wit vastlegde, zijn omlijst door carrosserie.

‘Hier gaat het om wat het betekent om op reis te zijn, om snel van de ene plek naar de andere te gaan, en hoe je het landschap dan ervaart.’

Een ervaring die fundamenteel anders is dan wanneer ze fotografeert met haar grootbeeldcamera. Dan. Gaat. Alles. Namelijk. Heel. Langzaam. Dan is ze eindeloos op zoek naar de juiste locaties, lege, weidse plekken waar menselijke sporen vaak uiterst subtiel aanwezig zijn in het oeroude landschap. Als ze die ene plek heeft gevonden, schuifelt ze daar ‘als een idioot’ voetje voor voetje rond tot ze ‘iets’ heeft.

Vervolgens zet ze haar statief neer, plaatst haar kin erop ‘om te zien wat mijn camera gaat zien’. Met een losse belichtingsmeter belicht ze de situatie. ‘En dán pas zet ik de camera op het statief en bepaal ik de uitsnede, die ik meestal al wel precies in mijn hoofd heb zitten. Na al die jaren kijk ik precies als mijn camera’.

‘Dat lange wachten dat bij zo’n camera hoort, is belangrijk voor mij. Ik ervaar op die manier goed wat ik vastleg. Ik voel de wind, de temperatuur. Ik zie de dieren die er wonen, en die pas tevoorschijn komen wanneer je lange tijd stilstaat. Dat is essentieel, je wordt onderdeel van het landschap.’

Het resultaat zijn indrukwekkende zwart-wit beelden van uitgestorven en onherbergzame gebieden, waarin de mens slechts een detail is. Maar waar precies is dat lange wachten, die stille concentratie, in het uiteindelijk overgebleven beeld terug te vinden?

‘Ik denk dat je dat terugziet in de zorgvuldige manier van de dingen hun plek geven op de foto. In de kadrering, de manier van belichten die ervoor zorgen dat mijn beelden niet te documentair, te momentgevoelig worden.’

Een ander aspect van de grootbeeldcamera, het formaat van de film, is eveneens van belang. Voor het zichtbare, maar ook voor het inhoudelijke aspect van haar werk. Vier bij vijf inch meten de negatieven die per twee in een cassette zitten. Ze zorgen voor de kleine, maar belangrijke details die te zien zijn op de foto’s van Anja de Jong, zoals de vage bergen op de achtergrond van Water in the End, gemaakt in de Atacama-woestijn in Chili.

Ze zorgen ook voor de zichtbaarheid van verschillende structuren en materialen in het landschap, voor de aanwezigheid van rotsen, zand, gras, stenen. ‘Met een digitale camera kun je zoveel structuur en vooral dat gevoel van diepte nooit vangen – ja, of je moet wel een hele dure camera kopen.’

De Jong drukt haar foto’s zelf af in de donkere kamer om die details zorgvuldig te bewaken. En laat bij het retoucheren dan vaak de kleine opvallendheden zitten die ze bij digitale retouche vast en zeker had weggehaald. Kleine, oplichtende steentjes bijvoorbeeld. ‘Die hadden Photoshop niet overleefd. Ik had op de computer elke ruis weggehaald, tot in het idiote. Maar dan was ik het geheel vergeten.’

Nu laat Anja de Jong die steentjes lekker liggen. Want ze mag digitaal fotograferen dan zien als een ‘uitdaging’ en een ‘nieuw traject’, bij het statische van de grootbeeldcamera ligt haar hart. ‘Hij heeft een grote emotionele waarde’, zegt ze. ‘Ik práát tegen dat ding, dat doe ik niet met mijn digitale camera.’

Copyright: Bem, Merel

Tentoonstelling ‘Niemandsland, onbestemd & onbepaald en toch begrensd’

Moldovan Meteorogical Offices, Chisinau – Moldova,  Anja de Jong©

Het Kruithuis / Huis van de kunst
Opening zondag 5 november om 14 uur

In de zomer van 2005 werkte Anja de Jong op uitnodiging van Galerie AoRTa in Chisinau gedurende 3 weken in Moldova, het vergeten armste land van Europa. Na vele omzwervingen door de hoofdstad Chisinau koos ze uiteindelijk Moldova’s water als onderwerp voor een serie foto’s.

Mede exposanten: Jos Smink, Volja, Reny Worb, Karin Buchholtz, Kim Bouvy, Korrie Besems, Hans Eijkelboom & Peter Spaans, Anne-Marie van den Thillart, Jorge Heredia, Annemarie de Haas, Jeroen van de Ven, Harmen de Hoop, Marloes Hoogenstraaten, PJ Roggeband, Rachel de Boer, Anna Goos, Stichting GANG.

Data en openingstijden:
5-11-2006 t/m 3-12-2006
dinsdag t/m zondag van 12–17 uur

Locatie:
Het Kruithuis,
Citadellaan 7,
5211 XA ’s-Hertogenbosch

http://www.cbks-hertogenbosch.nl/clientdata_213/downloads/niemandsland_krant.pdf

Tentoonstelling ‘Turning Point’

Road and off-road driving tracks – Namibia, Anja de Jong©

25 jaar fotografieprojecten Anja de Jong
Galerie Arps & Co in Amsterdam

Opening donderdag 20 april om 18 uur
Data en openingstijden:
20-4-2006 t/m 14-6-2006
vaste openingstijd: donderdag en vrijdag 15-19 uur
afspraken zijn echter op alle dagen welkom

Locatie:
Galerie Arps & Co,
Arubastraat 1,
1058 VD Amsterdam.

Tentoonstelling “One or two things I know about Chisinau”

Institute for Oncology, Chisinau – Moldova, Anja de Jong©

Centrum Beeldende Kunst Dordrecht.
Opening woensdag 14 september om 17 uur.

In de zomer van 2005 werkte Anja de Jong op uitnodiging van Galerie AoRTa in Chisinau gedurende 3 weken in Moldova, het vergeten armste land van Europa. Na vele omzwervingen door de hoofdstad Chisinau koos ze uiteindelijk Moldova’s water als onderwerp voor een serie foto’s.

Dit werk zal voor het eerst te zien zijn op de tentoonstelling getiteld: “One or two things I know about Chisinau”. Een project van het Centrum Beeldende Kunst Dordrecht i.s.m. Galerie AoRTa uit Chisinau.

Mede exposanten: Toto Frima, Ine Lamers, Loodwicks Press Images, Bertien van Manen, Ron Sluik en Ulay.

Data en openingstijden:
15-9-2005 t/m 22-10-2005
woensdag t/m zaterdag en eerste zondag van de maand 12–17 uur.

Locatie:
Centrum Beeldende Kunst Dordrecht,
Voorstraat 180,
3311 ES Dordrecht.
www.cbkdordrecht.nl
Tel: +31 (0) 78 6314 689

Copyright © Anja de Jong