Dordtenaren maken kennis met stadskunstenaar in expositie

15 april 2022

In het Algemeen Dagblad van 13 april verscheen een artikel over de tentoonstelling Troubled Waters van stadskunstenaar Anja de Jong.

Stadskunstenaar en fotograaf Anja de Jong in haar atelier. © Victor van Breukelen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dordtenaren maken kennis met stadskunstenaar in expositie:             ‘Bij klimaatcrisis kunnen kunstenaars een belangrijke rol spelen’

 

Dordtenaren kunnen bij Teekengenootschap Pictura kennismaken met stadskunstenaar en fotograaf  Anja de Jong. In de tentoonstelling Troubled Waters staat het vraagstuk ‘Welke rol spelen kunstenaars in tijden van ecologische crisis?’ centraal.   

                       Jacolijn Groesbeek 13-04-22, 20:30

De werken van kunstenaars Rachel Bacon, Suzette Bousema en Anja de Jong tonen de chaotische staat waarin de aarde zich bevindt. De Jong legt de klimaat- en waterproblematiek vast met haar fotografie. ,,Mijn foto’s tonen het gevecht met water, de grote ingrepen die in Nederland worden gedaan om het water tegen te houden. Daar tegenover staat het leven met water en hoe we daar oplossingen voor zoeken. Het IPCC-rapport is net uitgekomen, ‘Amersfoort aan Zee’ blijkt nu toch geen gekke opmerking.

Noordwaard

Een aantal foto’s van De Jong is genomen in de regio, zoals een foto van de ondergelopen Noordwaard, waardoor de rivieren meer ruimte krijgen. In 2011 begon de Dordtse aan dit project. Inmiddels heeft zij veel kennis over de ontwikkelingen in Nederland op het gebied van de waterproblematiek. ,,Ik hoop dat mensen door deze tentoonstelling de urgentie meer gaan voelen. Als ik kijk naar deze foto’s vraag ik mij vooral af hoe ver we kunnen en moeten gaan om Nederland leefbaar te houden.” Hoe het eiland Dordrecht het water in de toekomst gaat weerstaan, wil De Jong uitzoeken tijdens haar periode als stadskunstenaar

‘Als ik naar deze foto’s kijk vraag ik mij vooral af hoe ver we moeten gaan om Nederland leefbaar te houden’

.De Noordwaard overstroomt om grote hoeveelheden rivierwater geleid naar zee af te voeren. Uit ‘Monuments of Climate Change’   © Anja de Jong

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook de werken van Rachel Bacon en Suzette Bousema zijn in de expositie te vinden. Bacon maakt kunst dat betrekking heeft op landschap, mijnbouw en klimaatproblematiek. De kunstwerken van Suzette Bousema visualiseren hedendaagse milieuthema’s in samenwerking met wetenschappers, zoals ondergrondse schimmelnetwerken die laten zien dat alle planten verbonden zijn.

De expositie is tot 8 mei gratis toegankelijk. Op 24 april om 14.00 vindt ook een mini-symposium plaats over de rol van de kunst in tijden van crises in het Dordrechts Museum. Meer informatie is hier te vinden.

 

Copyright © Anja de Jong